• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Hoe bevallen?

Bevallen kan op verschillende manieren en in verschillende houdingen. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat zoal mogelijk is. 

Baarkruk

Op een baarkruk pers je in een natuurlijke houding (net als op de wc). Het grote voordeel van deze houding is de zwaartekracht die je meehelpt het kindje naar beneden te persen. Hierdoor kan het persen wat sneller gaan dan in een liggende houding. De zuurstofvoorziening naar je baby is optimaal omdat de grote lichaamsslagader in je rug, in tegenstelling tot bij een liggende houding, niet half wordt dichtgedrukt tijdens het persen. Je partner kan achter je op een stoel gaan zitten, om jou optimaal te kunnen steunen. In een weeënpauze kun je dan lekker tegen je partner aanleunen. Als je dit wilt, kun je tijdens het persen in een spiegeltje meekijken zodat je je kindje geboren ziet worden.

Waterbevalling

Bij ons kun je ook in bad bevallen. Warm water werkt vaak ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer Endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. Daarnaast blijft je onderkant door de warmte van het water beter doorbloedt en heb je minder risico op uitscheuren. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Dat kan in een eigen ruime badkuip of in één van de bij ons te huren bevalbaden. Indien je medisch bevalt, dan dien je in het ziekenhuis te bevallen en is een waterbevalling helaas uitgesloten. Jalad heeft veel ervaring met waterbevallingen. Vraag ons gerust naar meer informatie of bezoek één van de sites onder de pagina 'Links'.

In bed bevallen

Je mag natuurlijk ook gewoon in bed bevallen! Het kan best zijn dat je vóór het persen wel graag de weeën wilt opvangen op je hurken, op je knieën, onder de douche of in bad. Alle houdingen zijn bespreekbaar! Wij gaan je hier uiteraard bij begeleiden. Ook zul je veel ideeën en informatie opdoen als je een zwangerschapscursus volgt. Wij raden dit dan ook van harte aan.

Houd er overigens altijd rekening mee dat de bevalling uiteindelijk heel anders kan lopen dan je je had voorgesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je uiteindelijk toch liever liggend bevalt, terwijl je vóór de bevalling had bedacht dat je graag op de baarkruk wilde bevallen of dat we je halverwege de bevalling moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis vanwege complicaties. Kortom: een bevalling kun je niet sturen, maar natuurlijk wel zo goed mogelijk voorbereiden.

 

 

Jalad verloskundigen praktijk - Vaart ZZ 29 7833AB Nieuw-Amsterdam - info@jalad.nl