Spiraaltje plaatsen - anticonceptie

Spiraal plaatsen bij verloskundigenpraktijk Jalad

Per 2016 is het bij ons op de praktijk ook mogelijk om een spiraal te plaatsen. Jinke is officieel bevoegd en bekwaam om dit te doen.
Tijdens de kraambed controle thuis geven wij voorlichting over anticonceptie. Hierbij kan ook informatie worden gegeven over het spiraal (koper of hormoon spiraal). Zes weken na de bevalling vindt er een nacontrole plaats bij ons op de praktijk. Dan wordt nogmaals het onderwerp anticonceptie besproken. Wat, waarom en hoe van de diverse methoden wordt uitgelegd. Indien de vrouw voor een spiraal kiest dan kan deze tussen de 8-10 weken na de bevalling worden ingebracht. Voor vrouwen die per keizersnede zijn bevallen geld een termijn van 12-14 weken na de bevalling.
Voor het inbrengen plannen wij een afspraak bij ons op de praktijk. Alle benodigdheden voor het plaatsen zijn aanwezig. Je moet alleen zelf het spiraal bij de apotheek (de Vaart, Nieuw Amsterdam) ophalen, waar wij een recept voor je hebben afgegeven. Het spiraal neem je dan mee naar je afspraak. Naast het spiraal af halen bij de apotheek nog een aantal andere tips om aan te denken, voordat je op de afspraak van het spiraal-plaatsen komt:

  • neem 1 uur voor de afspraak een pijnstiller (paracetamol, ibuprofen)
  • neem maandverband mee
  • kom met een halfvolle blaas (liever niet leeg)

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die zes weken later plaatsvindt. Tijdens deze nacontrole wordt gekeken met behulp van een echo of de spiraal nog goed op zijn plek zit en je geen klachten hebt. Daarna zou je zelf kunnen controleren of je de draadjes nog kunt voelen.
Natuurlijk kan het spiraal ook door ons verwijderd worden indien het toch niet bevalt, bij kinderwens en bij het plaatsen van een nieuw spiraal. Kijk voor meer informatie over het spiraal op de website: www.spiraalplaatsen.nl

Jalad verloskundigen praktijk - Vaart ZZ 29 7833AB Nieuw-Amsterdam - info@jalad.nl