• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Vruchtbaarheid

Als je bezig bent om zwanger te worden dan vind je hieronder tips en informatie hierover. Heb je na het lezen nog concrete vragen dan mag je ons hierover mailen.

Vruchtbaarheid:

80-90% van de vrouwen met een kinderwens is binnen 1 jaar zwanger. Is het na 1 jaar nog niet gelukt kun je een afspraak bij je huisarts maken voor eventueel verder onderzoek.
De “normale” cyclus van een vrouw duurt gemiddeld 26-33 dagen.
Bij een cyclus van 28 dagen geldt:
Dag 1; begin menstruatie
Dag 5; einde menstruatie, opbouw van nieuw baarmoederslijmvlies begint
Dag 14: eisprong; meestal binnen 12 uur bevruchting in de eileider
Dag 17; bevruchte eicel [ 4x gedeeld = 16 cellen ] komt aan in de baarmoeder
Dag 20; innesteling in baarmoederslijmvlies
Indien de eicel niet bevrucht werd dan start na 28 dagen weer de menstruatie.

Bij een langere cyclus heb je in principe een latere eisprong. Bij twijfel over tijdstip van de eisprong; ochtendtemperatuur voor opstaan meten. Rond de eisprong stijgt de temperatuur met ongeveer 0,5 graden. Tegenwoordig zijn er ook urinetesten te koop die aangeven wanneer je vruchtbaar bent. Een niet bevruchte eicel leeft maximaal 24 uur, zaadcellen 85 uur, 3-4 dagen. Gemeenschap vanaf 4 dagen voor t/m de dag van de eisprong geeft de beste kans op bevruchting. Het meest succesvol lijkt het in deze vruchtbare periode, om de dag gemeenschap te hebben dus bijvoorbeeld de 10e 12e en 14e dag bij een cyclus van 28 dagen.

Factoren die de vruchtbaarheid verminderen:

  • toenemende leeftijd van de vrouw; na het 30e levensjaar neemt de vruchtbaarheid langzaam af, met 35 jaar is deze met de helft gedaald. Ook mannen worden iets minder vruchtbaar op oudere leeftijd; vanaf 45 jaar neemt het volume en de beweeglijkheid van het zaad af. Bij toenemende leeftijd van de vrouw bestaat er ook meer kans op een miskraam; gemiddeld is deze 10%, bij de late dertiger 20%, bij veertigers: 35%.
  • werken met schadelijke stoffen; zowel bij de man als de vrouw heeft dit invloed op de vruchtbaarheid
  • sommige medicijnen, roken en alcohol verminderen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen
  • SOA’s: m.n. chlamydia en gonoerroe kunnen leiden tot salpingitis. Dit is een ontsteking van de eileider waardoor deze kan verkleven. Heb je eerder een SOA gehad of twijfel je of je er nu een hebt, neem dan kontakt op met je huisarts.
  • Over- en ondergewicht. BMI ≥ 30 of ≤ 20
  • Hormonale stoornis; bij een cyclus langer dan 35 dagen, consult huisarts.
  • Traag werkende schildklier, indien niet behandeld.
  • Koffie; bij meer dan 1 liter koffie per dag [ = 6 kopjes ] neemt de vruchtbaarheid af en is de kans op een miskraam verhoogd. Ook cafeïnevrije koffie vertraagd het zwanger worden. Thee bevat half zoveel cafeïne als koffie, cola 2x zoveel, redbull en andere energie-drinks nog vele malen meer.
  • Soja; pa op met overdreven soja gebruik; het fyto oestrogeen in soja beïnvloedt de vruchtbaarheid nadelig.

 

Jalad verloskundigen praktijk - Vaart ZZ 29 7833AB Nieuw-Amsterdam - info@jalad.nl