• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Vervolgcontroles en echo's

Controles

Vervolgcontroles nemen ongeveer 15 minuten in beslag. Wij vinden het van belang dat er niet alleen tijd is voor het medische onderzoek, maar dat er ook tijd is voor het bespreken van jullie vragen, twijfels, onzekerheden en emoties en voor het opbouwen van een prettig en vertrouwd contact.

Naarmate de zwangerschap vordert, zullen de afspraken elkaar frequenter opvolgen. Gedurende de zwangerschap zal je ongeveer 12 keer bij ons op controle komen. Wij kijken hoe het met jou en de baby gaat. Door middel van een uitwendig onderzoek beoordelen we de groei en ligging van het kindje. Om de groei goed te beoordelen, volgens de nieuwste betrouwbare richtlijnen, is het vanaf 26 weken zwangerschap belangrijk dat je altijd een lege blaas hebt als je voor controle komt.
Ook luisteren we naar de harttonen van de baby. Verder wordt elke controle je bloeddruk gemeten. De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Als zich toch complicaties voordoen, verwijzen we je door naar een gynaecoloog in een ziekenhuis naar keuze. Je partner en eventuele anderen die je mee wilt nemen naar de controles zijn van harte welkom!

Wij houden het volgende standaard controleschema aan:

- Van 8 tot 24 wekend zwangerschap: elke 4 weken;
- van 24 tot 30 weken zwangerschap: elke 3 weken;
- van 30 tot 36 weken zwangerschap: elke 2 weken;
- van 36 tot 42 weken zwangerschap: elke week.

Naar behoefte kan hier van afgeweken worden.

Echo's

Tijdens de zwangerschap heb je recht op een aantal echo´s. De meeste hiervan maken wij zelf op de praktijk omdat we daar een echo apparaat hebben staan en alle drie bevoegd zijn echo's uit te voeren. We zullen echter niet elke controle de baby gaan bekijken via het echo apparaat. Dit is omdat we de baby niet onnodig bloot willen stellen aan geluidsgolven. De echo's die je krijgt, zullen dan ook functioneel zijn. Geslachtsbepalende echo's voeren wij dan ook niet uit. Hiervoor verwijzen we jullie naar een "pret"- echopraktijk of vragen we jullie geduldig te zijn tot de 20 weken screeningsecho (SEO).

Vitaliteitsecho

De eerste echo die je krijgt is de vitaliteitsecho. Deze echo vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. We kijken of we een vruchtje in je baarmoeder kunnen zien, of er sprake is van één vruchtje of meerdere vruchtjes, of het hartje van het vruchtje klopt en hoe groot het vruchtje is. Vaak kunnen we dit met een uitwendige echo (via de buik) goed beoordelen, maar soms is het nodig een inwendige echo te maken. 

Termijnecho

De tweede echo die je krijgt is de termijnecho. Tussen 11 en 12 weken zwangerschap kunnen we aan de hand van de lengte van de foetus (gemeten van kruin tot stuitje) de zwangerschapsduur en daarmee ook de uitgerekende datum berekenen. Bij 11 weken kan deze echo vaak via de buik. Voor deze echo is het verstandig dat je een gevulde blaas hebt. Ga daarom het laatste uur voor de echo niet meer naar het toilet. Uiteraard krijg je ook een mooie foto mee naar huis.

Liggingsecho

Je krijgt standaard bij 36 weken zwangerschap nog een liggingsecho. We kijken hoe het kindje ligt en beoordelen de hoeveelheid vruchtwater.

Overige echo’s

Overige echo’s maken we op indicatie, bijvoorbeeld bij bloedverlies. Verder maken wij groeiecho ’s op indicatie vanaf 30 weken. De 20 weken screeningsecho (SEO) en de nekplooimeting doen wij niet op de praktijk. Hiervoor worden jullie doorverwezen.

Termijnecho

Jalad verloskundigen praktijk - Vaart ZZ 29 7833AB Nieuw-Amsterdam - info@jalad.nl